Monday, 9 July 2018

Sukan Komenwel GOLD COAST (Finale)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Bersambung cerita aku dan isteri ke Gold Coast untuk tengok games di Sukan Komenwel ini. Hari-hari saterusnya sampai ke hari terakhir di sini, aktiviti aku banyak berkisar tentang tengok games di sini hanya ada la beberapa aktiviti yang kami buat yang tidak terlibat dengan games.

Gambar-gambar kami sekitar games :
Pasukan Hoki

Pasukan Angkat berat

Tengok Badminton

Dengan Borobi
Antara akitiviti yang kami buat disini ialah :

1) Naik Aquaduck, bot amfibia yang boleh bergerak atas jalan raya dan juga atas air. Aku ambil pakej ini di Surfer Paradise dalam 38 Aud per pax. Lebih kurang 45 minit juga perjalanan naik Aquaduck ini. Satu pengalaman yang menarik walaupun aku rasa tidak berbaloi.





2) Carrara Market + Car boot sale. Hanya weekend sahaja market ini buka. Biasa-biasa sahaja tidak semeriah Victoria Market di Melbourne atau Paddy's Market di Sydney.




3) Peter Fish Market - Di sini jika nak beli Seafood mentah yang segar boleh dibeli di sini.



4) Hard Rock Cafe di SP - Singgah sini beli baju HR untuk abang.

5) Antara pantai-pantai yang kami pergi sepanjang di sini ialah - Surfers Paradise, Broadbeach dan Mermaid waters.






6) Untuk beli belah di sini, kami singgah di Pasific Fair Shopping centre. Best di sini, pelbagai kedai dan hypermarket ada, kira All in One. Dah la dekat dengan town boleh jalan kaki je dari stesen train Broadbeach south station. Kedai-kedai di sekitar SP pun tidak kurang menarik juga.

7) Yang paling best masuk Coles dan Woolworth. Hahaha


Orang cakap pergi GC kena enjoy Theme Park dekat sini, tapi  kami dah cover theme park di sini pada trip yang lepas. Jadi sesiapa yang ke sini WAJIB ke theme park di sini, seriously tidak menyesal theme park di sini seperti Movie World, DreamWorld, Wet and Wild, Sea World dan Currumbin Wildlife Sanctuary.

Aktiviti laut dan pantai pun menarik juga di sini, banyak duit kira jalan semua. Haha

Tentang pengangkutan kami sepanjang kami di sini pula :

a) Public transportation seperti tram dan bas translink termasuk train adalah percuma untuk pemegang tiket games Sukan Komenwel. Untung kami di sini.

b) Sewa kereta selama 2 hari, satu hari untuk ke Brisbane dan satu hari lagi last day untuk ke Airport. Saya ambil dengan BUDGET company.

c) Satu hari sewa scooter, servis sewa scooter ada di SP, banyak kedai menyediakan perkhidmatan ini. Kena rajin untuk survey harga yang paling murah (Rate sini keras).

Sedikit sebanyak tentang penggunaan public transport di sini :

a) Nak senang, efisien lagi menimatkan sila beli Go Card macam card Touch n Go kita di sini. Card ini valid penggunaan untuk tram, bus atau ferry.

b) Tram di sini ada satu line sahaja dari Broadbeach south station sampai ke Helensvale station. Tram ini akan lalu Surfer paradise, main beach, southport dan lain-lain lagi.


c) Untuk ke tempat yang jauh-jauh sikit seperti THEME PARK semua tu, boleh menaiki bas dan memang betul-betul akan drop di depan entrance.

d) Jika mahu buat day trip ke Brisbane atau fligh di Brisbane airport boleh naik Train runs by Queensland train. Biasa nya orang akan naik di Halensvale atau Nerang station.

Basically, pergerakan di Gold Coast memang mudah dan sangat efisien. Sila tempah tiket sekarang ke GC!!!

Sampai situ je la, cerita aku di sini. Jumpa ke destinasi seterusnya.

Ni Haou Taiwan

Saturday, 9 June 2018

Sukan Komenwel GOLD COAST (Part 2)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Okey, aku sambung penceritaan kembara kami di sini

Flight aku pada kali ini ialah pada 5/4/2018, Flight D7 206 dari Klia 2 ke Gold Coast Aiport pada jam 11.40pm dan dijangka tiba pada ke esokkan hari nya pada 9.40am. Waktu di sini cepat 2 jam pada Malaysia. Penerbangan pada kali ini semua berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.

Cuma aku nak cerita sikit, sebab aku sampai awal di aiport KLIA2 ni, kami decide nak cuba Airasia Premium Red Longe, dengan harga Rm79 per head bagi aku tidak berbaloi mana tapi still OK!! Tidak puas hati sebab makanan dia tak banyak. Hahaha.
Antara makanan di Red Longue

Satu flight ngan diorang

Sape x knal diorang ni tak tahu la
Sampai di GC airport, urusan imigresen dan kastam tidak banyak songeh, semua makanan yang aku bawa lepas semuanya(mesti klaim) dah la mesra layanan diorang ini. So, dari airport terpinga-pinga juga kejap sebab aku tiada itineary yang khusus untuk kali ini. First cari Sim Card dulu, kena 10Aud untuk 2 orang, pakej 15gb selama 7 hari by OPTUS provider. (Berbaloi). 

Borobi di GC airport

Terus tengok jadual game, ada Azizul Hasni punya game hari ini dalam acara keirin, tapi game dekat Brisbane, so terus plan ke sini dulu pada hari ini. Fikir-fikir, sewa kereta juga pilihan yang terbaik ke sini. Kena charged 149 Aud sehari termasuk insurance by Budget car company.

Kereta ke Brisbane
Pengangkutan dari Aiport ke Downtoan Gold Coast :

1) Paling mudah denga UBER car, masuk je alamat, uber akan pick up dan hantar ke depan umah.

2) Skybus, ada kaunter khusus di sini. Bus akan stop di mana-mana stesen yang besar di bandar san akan ada shuttle pula hantar ke depen hotel atau hostel. Harga 21AUD one way.

3) Bus Translinked (major bus di GC), naik no bus 777 di platform yang sediakan dan bus ini akan berhenti di Broadbeach south tram station dan dari sini boleh naik tram atau bas no lain ke mana-mana destinasi yang nak tuju. Paling mudah guan kad Go Card, macam kad touch and go kat sini.

Berbalik kepada cerita aku, perjalanan ke Brisbane dengan kereta ambil masa lebih kurang 1 jam sahaja. Nak dijadikan cerita sampai di velodrum basikal, tiket pula habis, tu la last minute punya plan. Last-last kami pergi Directory Factory Outlet (DFO) Brisbane, habiskan duit di sini. Banyak juga la duit habis di sini, dah la first day. Huhuhu.



Sekitar DFO Brisbane
Lepas itu, kami singgah di Holland Town masjid untuk jamak di sini sebelum patah balik ke Gold Coast untuk urusan check in penginapan airbnb. Kami sewa private room di rumah Auntie Vera. Owner yang sangat peramah dan baik hati. Cuma ralat masuk rumah pakai kasut. Hahaha. Makan-makan sikit,(sponsored by ahli jemaah masjid tadi) mandi dan terus tidur.

Antara yang dibeli, haha
Bersambung..

Saturday, 2 June 2018

Sukan Komenwel GOLD COAST (Part 1)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Welcome to Gold Coast


Berjumpa kembali kita di sini, entry kali ini mengenai trip aku ke Gold Coast, Queensland, Australia. Trip kali ini mengenai perjalanan aku dan isteri untuk melihat Team Malaysia beraksi di pentas Sukan Komenwel edisi ke-21. Sukan Komenwel ini dibuka secara rasmi pada 4 April dan tamat pada 15 April. Seperti yang semua maklum negara kita telah mecapai 7 emas 5 perak dan 11 gangsa. Mencapai sasaran melebihi sukan komenwel yang ke-20 tetapi tidak mencapai sasaran untuk berada di kedudukan 10 terbaik (Malaysia no.12).

Malaysia tangga ke-12 keseluruhan
Ini merupakan kali-3 aku pergi ke sini, jadi aku tidak berasa janggal sangat la dan tiket pun kami beli agak lambat juga iaitu pada bulan Februari untuk trip dari 5/4 hingga 10/4. Harga yang kami kena pun tidak la mahal lebih kurang 800 seorang sekali dengan beg dan makanan dalam penerbangan (Kami beli waktu final call Airasia).

Gold Coast di sebelah kanan(timur) Australia
PERSEDIAN

Penginapan

Persedian kami ke sini agak last minit, lepas aku beli je tiket penerbangan pada bulan 2, terus search penginapan di sini, sudah tentu la harga peginapan akan melambung naik sebab tengah peak season. Aku stay 5 malam di area Mermaid Water melalui aplikasi Airbnb, kena dalam 1100 untuk 5 malam, tu pun sewa bilik sahaja. Tapi jika perasan penginapan di Gold Coast memang mahal berbanding tempat lain di Australia.
Aku sewa bilik dalam rumah mak cik Vera

Balkoni umah ni
Tips : Penginapan yang paling best ialah sekitar Surfer Paradise, kira centre GC la kira tempat ini selain kawasan broadbeach pun boleh dipertimbangkan. Tapi jangan bimbang pengangkutan di sini sangat-sangat efisien, so jika stay jauh sikit pun tidak mengapa. Banyak hometsay, hostel dan Hotel di sini, jangan bimbang cuma sedia Cash sahaja. Haha

Visa

Nak ke Australia, tak leh masuk macam tu saja ye! Kena buat Visa, (Electronic Tourist Authority). Macam mana nak buat boleh apply di laman web rasmi imi Aus tapi charge mahal sikit dalam 20AUD. Atau boleh apply di travel agent atau online(Syarikat yang buat atas talian) dalam 25-30 ringgit sahaja.

Mata wang

Australia guna mata wang Australian Dollar, waktu aku pergi 1 AUD = Rm 3

Makanan

Australia Kastam sangat strict dengan makanan yang dibawa dari luar masuk ke dalam Australia. Please DECLARE food yang kita bawa tu, insyaAllah lepas makanan yang kita bawa itu. Jangan TIDAK DECLARE makanan sedangkan kita bawa makanan. Kantoi memang nanya la.
Coles

Woolies
Makanan Halal di GC banyak je sebenarnya, lebih-lebih lagi di kawasan Surfer Paradise. Tiba-tiba teringat nasi beriyani kedai Afghanistan di situ. Haha. Local Malaysian food pun ada dekat sini, pappaRoti pun ada. Groceries nak murai, boleh beli di COLES, WOOLWORTH, ALDI, Berbaloi-baloi.
Nasi Kabsah




Tuesday, 22 May 2018

Trip Tomodachi ke Jepun (finale)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Akhirnya part terakhirpenceritaan trip aku ke negara Jepun setelah 4 bulan berlalu. Haha
Ber "Selfie" dengan Glico
20/01/2018 (Sabtu)

2 hari terakhir ini kami habiskan di sekitar Kansai area, untuk pengetahuan semua Kansai ini merangkumi Osaka, Kyoto, Nara, Kobe dan ada lagi beberapa tempat yang kurang popular untuk pelancong Malaysia. Orang cakap seminggu di Kansai adalah tempoh yang terbaik untuk "enjoy" di Kansai area, ya itu memang betul, sebab area Kansai terlalu banyak tempat untuk dilawati.

Pada hari ini kami rancang nak habiskan satu hari di Kyoto, kami bertiga keluar dari apartment airbnb lebih kurang jam 11 pagi. Tidak tahu la semakin nak balik Malaysia semakin lewat keluar untuk jalan-jalan, mungkin dah all out awal-awal trip. Salah seorang kawan aku tidak mahu ke Kyoto katanya tidak larat, yang ni memang habis tenaga terus dah. Haha.

Sebab hari ini merupakan hari ke-8 kami di sini, so JR pass dah tak laku lagi. Jadi kami guna Osaka metro dan Hankyu line ke Arashiyama. Lebih kurang 1 jam lebih kami sampai di Arashiyama station. Apa yang menarik di sini, of course la Bamboo forest yang satu dunia tahu keunikan dan kecantikan tempat ini. Selain bamboo forest antara tempat menarik di sini ialah togetsukyo Bridge, monkey park dan Tenruji temple. Di sini juga ada train Saga Scenic Railways(Sagano) yang kita boleh naik dan enjoy panorama sekitar Arashiyama. Tak tipu korang kena datang ARASHIYAMA ini.
Area Togetsukyo Bridge



Bamboo Forest



Selepas puas bergambar sakan di sini, destinasi kami seterusnya ke downtown kyoto iaitu area shijo-kawaramachi area. Naik balik Hankyu line dan berhenti di stesen Kawaramchi. Destinasi pertama kami ke shin-kyogoku dan taramachi shoping arcade untuk cari souvenier untuk dibawa pulang ke Malaysia. Bagi aku area ini untuk beli 'omiyage' berpatutan di seluruh Jepun. Banyak kedai-kedai disini, jadi boleh banding-banding harga disini. Banyak juga kami borong di sini. Haha.
Gion Area
Nihonjin yang sporting
Seterusnya, kami ke Fushimi Inari, naik Keihan train line dan turun di stesen Fushimi Inari, dan jalan kaki dari stesen ke sini. Oleh sebab kami sampai dah nak gelap, jadi pemandangan sekitar sini tidak cantik untuk bergambar. Fushimi Inari ini mereka tempatkan "Tori gate" dan disusun rapat-rapat sepanjang perjalanan ke puncak. Sekejap sahaja kami di sini dan dari stesen ini terus balik ke Osaka.
Fushimi Inari

Tori Gate yang disusun rapi
3 tempat sahaja yang kami dapat cover di Kyoto, sebenarnya Kyoto 3-4 hari pun belum tentu boleh cover habis tempat-tempat menarik disini.

Tips : Sesiapa yang berminat nak melawat Kyoto, aku cadangkan melawat Arashiyama awal pagi lagi, sebab sini tiada Opening time, so awal-awal lagi boleh explore Bamboo Forest tambah pula orang tidak ramai. Lepas itu boleh la boleh pergi ke mana-mana Temple yang berkenan, sebabnya Temple biasanya open jam 9-10 pagi.

Pasal pergerakan di Kyoto, jika betul-betunak cover banyak tempat di Kyoto, penggunaan Kyoto Bus card untuk one day pass berharga 600 yen sangat2 berbaloi.

Sampai di Osaka, macam biasa lepak sekitar Dotonburi dan Shinsaibashi street area dan malam itu kami dinner di Muqam, makanan Halal etnik China Uyghur. Alhamdulillah sedap makanan di sini.
Shinsaibashi Area




Sedap
21/01/2018(Ahad)

Hari terakhir kami di bumi matahari terbit, sayu rasanya hati ini nak tinggalkan negara yang serba canggih ini bercampur gembira sebab nak balik Malaysia (Boleh makan puas-puas). Plan kami pada hari ini ialah menghabiskan sisa yen yang tinggal, memang sengaja simpan sempat mahu pergi borong cokolat di Donki banyak-banyak. Flight kami berlepas ke Malaysia pada 10 malam, jadi memang sempat la.

Meijiiiii
Selepas Check out, terus ke Mega Don Quijote di Shin-Imamiya area, shopping sakan di sini. Selepas beli belah di sini, kawan-kawan aku semua nak terus ke Kansai Aiport, kata nya takot terlepas flight la, nak bawa barang berat la jalan-jalan, padahal awal lagi sebenarnya. Jadi aku berpisah dengan diorang, 3 orang ke Kansai Airport aku mahu ronda-ronda lagi sekitar sini.

Pertama sekali aku pergi ke Matsuri Restaurant. MasyaAllah memang sedap makanan di sini, totally Japanese style. Aku makan Curry Jepun dan siap bungkus Okonomiyaki lagi. Tambahan surau pun ada disediakan untuk solat. Terbaik. Tengok masa, eh sempat lagi ke Namba, terus ke sini untuk kali terakhir. Suka benar dengan Namba ini, tak tahu nak cakap macam mana. Hehehe.
Matsuri



GLico waktu siang
Akhirnya selepas puas meronda, naik Nankai ke Kansai International Airport, tu pun sampai airport masih 3 jam awal. Haha. Alhamdulillah aku dan kawan-kawan selamat tiba di KLIA 2 lebih kurang 4 pagi. Berakhir sudah trip tomadachi aku ke sini kali ini, mungkin ada trip seterusnya dengan kawan-kawan aku ke tempat lain.

Bye-Bye

Sayonara

NEXT ENTRY, Gold Coast.