Wednesday, 17 January 2018

Ke Jepun kita!!

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera,

Aku di Jepun sekarang ini, sejuk yang amat. Huhuhu





Moga ketemu lagi!!


EURO TRIP(PART 3)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Jom sambung trip aku dan keluarga ke Eropah.

27/11/2017 (Isnin)

Bangun pagi isnin, siap-siap nak check out dari rumah Airbnb ini, sebab malam  ini flight ke Marrakesh, Maghribi(Morocco), jika dah 9 orang, faham sendiri la bukan kemain nak boleh siap semuanya. Ada antara kami masih jet lag lagi, so ada yang bangun seawal jam 4 pagi, maklum la jika di Malaysia jam sudah 11 pagi.

Aku, wife dan sepupu aku antara yang siap awal, cun tuan rumah ada sedia basikal, nak tunggu orang lain siap, kami pusing-pusing guna basikal sekitar kawasan ini. Suhu ya Allah sejuk sangat. Hahaha

Jadi semua dah siap, kami bergerak bersama-sama anak gajah 2 biji, masing-masing ada beg pikul atau beg tarik sendiri menuju ke Metro untuk pusing-pusing tempat menarik di Paris ini. Antara tempat yang sempat kami pergi ialah Eifel Tower, Musee du lourve dan Arc de triomphe sahaja. Kat sini aku kongsi sedikit macam mana kami pusing-pusing sekitar Paris.
Sorang2 bawa beg
Kami guna semua nya dengan Metro, nak cam metro ada huruf "M", satu stesen kadang ada lebih dari 1 tempat masuk, jadi kena pastikan Exit mana yang terdekat dengan tempat yang kita nak pergi tu. Kami tak beli one day pass, sebab buat perkiraan dengan 9 orang dengan hanya 3 tempat sahaja yang kami pergi, kami decide beli tiket satu-satu. One day pass pun banyak jenis dekat sini, jadi boleh refer ke laman web metro paris.

Single tiket untuk one way journey ialah 1.90E, yang menariknya jika beli 10 tiket harga jadi 14.80E, nama tiket ini "Carnet" boleh beli di mesin layan diri mana-mana stesen..jadi boleh jimat di situ jika beli dalam kiraan 10.

Destinasi yang kami pergi di Paris :

1) Eifel Tower - Dari sini ada 3 line metro yang terdekat, kami berhenti di Ecole militaire line 8 sebab terdekat dari Metro dengan rumah sewa kami. Stesen-stesen metro lain ialah line 9 (Trocadero) dan line 6(Bir-Hakeim).



2) Musee du lourve - Kena berhenti stesen Palais Royal du lourve line 1



3) Arc de triomphe - Berhenti di stesen Etoile line 1, dekat sini juga la terletak street champ de elysee


Lepas kami pergi 3 tempat ini, kami terus ke Airport Beavais, sebab penerbangan Ryan Air ke marrrakesh jam 7.50 malam.

Di paris ingat ye banyak airport international, yang paling besar Charles De Gaulle(CDG), ada juga Orly, Vatry, Beavais. Jadi pastikan mana airport anda turun dan naik ye!!

Macam mana nak ke Beavais airport, ada bus shuttle ke sana, kena naik bas di Porte Maillot, one way journey cost 17E. Boleh beli online ticket atau pon walk in. Eh lupa, porte maillot ni line 1 metro ye!!Perjalanan ke sini lebih kurang 1 jam.

TRAGEDI berlaku di sini, di mana kami tidak dibenarkan terbang ke Morrocco disebabkan tiada VISA ke sana. Yang ni memang atas kebodohan aku sendiri tidak double check dengan imigresen di sana. Kerajaan Malaysia dan Morocco buat perjanjian untuk VISA FREE untuk rakyat kedua-dua negara pada bulan Jun 2017, terus aku ingat tidak perlu buat visa. Hahaha. Rupanya 27/12/2017 barulah betul-betul peraturan ini berkuat kuasa. Kecewa kot.huhu

So, adhoc plan, stranded at Beavais Airport, dah la airport ni ada curfew time, jam 10pm tutup. Buka laman web Airbnb cari dulu accomdation untuk malam ini. Stay area Rue Richelieu berdekatan denga Hard Rock Paris.

Discuss sesama kita orang, decide tak nak stay di Paris, nak move on. So aku buat plan untuk esok pagi ke Brussels, Belgium. Tidak jauh pun 3 jam sahaja dari sini.

Bersambung..

Total cost untuk 9 orang :
1) Tiket Metro : 5 x 14.90 : Rm373
2) Bus pergi balik ke airport beauvais : Rm1454
3) AirBNB ad hoc : Rm1144

Tiket hangus
1) Paris ke Marrakesh : Rm1311
2) Airbnb di Marrakesh : Rm1180

Kos seorang : Rm607


Tuesday, 9 January 2018

Travel dengan A350

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Di sini nak ambil kesempatan berkongsi pengalaman aku dan isteri menaiki pesawat A350 dari syarikat penerbangan national Malaysia Airlines Berhad(MAB) baru-baru ini.
Kacak
Idea ini datang dengan tiba-tiba sahaja sebenarnya, memandangkan MAB tengah buat penerbangan cubaan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang dan Kota Kinabalun menaggunakan 2 pesawat A350 yang MAB baru terima dari Perancis. Lepas ini A350 akan menggantikan A380 untuk perjalanan Kuala Lumpur - London.

MAB buat penerbangan cubaan ini hanya sampai 14 Januari 2018 sahaja, penerbangan yang terlibat ialah
Kul - Penang - Kul : MH1140/MH1145 dan MH1138/MH1143
Kul - KK - Kul : MH2614/MH2607

Kami beli tiket Kul - Penang -Kul, flight MH1138 balik MH1145, bertarikh 6/1/2018. Pergi balik hari orang kata. Harga tiket untuk seorang kena RM300 seorang pergi balik. Beli saat akhir, jadi harga tu rasa dah berbaloi. Nak ambil kelas business rasa mahal sangat pula. huhu

Flight MH1138 jam 9.15 pagi, jadi seawal 6.30 pagi dah keluar rumah bawa kereta ke KLIA. Sampai sana lebih kurang 7.15 pagi. Parking dekat situ, 4 riggit satu jam. Ok la, mahal lagi KLCC rasa nya.haha. Sebab pergi awal pagi sebenarnya nak lepak di Mas Longue, alang-alang wife aku ada 2 voucher Mas Longue, jadi kamu gunakan untuk hari itu.
Breakfast

Breakfast

Mas Domestik Longues lepas pengubahsuaain hari itu, makin cantik dan selesa jadinya. Mewah sungguh sekarang. Setiap tanda pon ada sink kecil masing-masing. Staff situ jangan cakap la memang peramah dan yang paling penting makanan sarapan pagi yang disediakan amat-amat sedap. Terima Kasih.

Flight MH1140 delayed 30 minit. Kapal terbang berlepas tepat Jam 9.45 pagi. Sedikit ulasan aku pasal Flight MAS yang guna pesawat A350 :
Cantik
- Dari segi luaran dia memang cantik dan kacak sangat kapal terbang ini, kena pula dengan Jalur Gemilang livery. Fuhh cantik
- FA kebanyakkan yang veteren tapi veteren pun semua peramah dan baik sangat. Tidak silap ada 11 orang semuanya atas flight itu.
- Mula-mula masuk seat 1st class, macam katil dan hanya ada 4 seat sahaja, lepas itu ada 2 bahagian untuk busniness class ada 35 semuanya yang selebihnya seat kelas ekonomi sampai la ke belakang. Ekonomi punya kerusi 3-3-3.
- Ruang kaki rasa macam luas sedikit dari kebiasaan pesawat MAS yang lain
- Flight entertainment MAS memang terbaik la, penuh dengan cerita dan lagu
- Tandas dia lawa,hahaha
- Sebab penerbangan ini kurang dari 60 minit, jadi dapat kacang ngan air oren sahaja
3-3-3 ekonomi class

FE

Tandas


Seat business
1st class
Flight pulang kami ke KL dengan MH1145 juga delayed, berlepas lebih kurang jam 1.25pm yang sepatutnya jam 12.55pm. Kedua-dua penerbangan yang kami naik ini landing dia kasar, kuat betul bunyi waktu mendarat. Tak thu la, salah Pilot ke atau A350 kena landing macam ini.
Alang-alang sampai Pulau Pinang, pekena Nasi Kandar

Sekian sahaja coretan aku pada post kali ini, Jumpa next posting. Terima Kasih

Tuesday, 2 January 2018

EURO TRIP (PART 2)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Ok, aku sambung perjalanan aku sekeluarga ke bumi Eropah. Kali ini post aku kurang formal sedikit ye, dan tidak bercerita seperti post-post sebelum ini. Cuma, aku tulis apa-apa yang penting sahaja dan mana yang ingat je. Hahaha

25-26/11/2017 (Sabtu-Ahad)

>Flight yang aku naiki ialah, Oman Air WY824, take off jam 9.10 PM, tapi delayed hampir 30 minit. Tapi tidak kisah sebab kami akan layover di Muscat lebih 12 jam. Next flight ke CDG Paris jam 2.20 PM ke esokannya. Kami 9 orang semua, 3 dari kami naik Business Class. Aku ekonomi je la. Makanan Failed, masin. Flight entertainment OK, not bad. Legroom cun-cun je aku yang 183 cm ni. Huhu

>Sampai di Muscat jam jadi lambat 4jam. Lebih kurang jam 3.30am sampai sana. Masing-masing semua lepak surau tunggu Subuh. Lepas subuh kakak sulung belanja lounge. Alhamdulillah selesa, dapat mandi dan makan. Flight ke CDG ontime 2.20 PM, ceit masin sekali lagi makanan yang dibagi, spekulasi orang Arab suka masin. Hahaa.
* Cost Ekonomi = RM 1760 seorang

Masin

Lepak2 sebelum connection flight



Masin lagi!!

>Sampai CDG Paris jam 7.30 malam waktu sana. Lambat 7 jam dari Malaysia. Sampai di Terminal 2. Kena ingat CDG airport ini besar, pastikan terminal mana kita turun.

1) CDG nak ke downtown Paris banyak cara nya. Jika mahu guna train naik RER B dan terus ke Gare Du Nord atau mana-mana stesen yang berkenan. Boleh wat connection dengan Metro Paris juga. Fare dalam 10.30E tidak silap.

2) Boleh naik Bas Roissy nama nya trun Opera station, fare 12E.

3) Naik UBER, terus ke hotel, atau umah AirBnb

>Kami naik UBER, sebab malas nak bawak anak gajah 2 biji sini-sana, terus pergi rumah AirBnb, area De Plade. Dekat dengan Stadium Final Euro 2016. Ambil 2 buah UBER
*Cost UBER = RM 650
*Cost AirBnb = RM 957

UBER
>Sampai rumah, makan-makan, solat dan tidur
Stadium Euro 2016

Umah sewa, tepi canal
Total cost day 1(exclude ticket k.terbang) : Rm179 seorang

Bersambung next day..


Thursday, 28 December 2017

EURO TRIP (PART 1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Okey, aku sambung penceritaan aku dan sekeluarga ke bumi Eropah ini. Sebelum itu, disini aku nak share sedikit persiapan kami sebelum ke sini.

Flight ticket : Yang ni aku mula search tiket flight murah ke Eropah pertengahan bulan, sekitar Jun, Julai. Aku suka tengok Secretflying.com. Website ni dia alert tiket flight murah kemana-mana destinasi. So, rajin-rajin la jenguk laman web ini, kami dapat dengan Oman Air return flight turun Paris CDG, transit Muscat. Per ticket return, RM 1780.




Itineary : Hampir semua itineary aku yang buat, cuma kakak-kakak aku just bagi pendapat dan tempat dia nak pergi. Yang penting diorang dapat shopping. Hahaha.

Itineary asal aku buat Paris - Marrakesh - Rabat - Madrid - Cordoba - Seville - Barcelona - Lisbon - Zurich/luzern - Paris

Yang jadinya dekat sana x dapat pergi Morocco, sebab aku terlepas pandang dengan Visa ke sini. Ad hoc plan ke Brussels, Belgium.

Walapon Adhoc plan, Brussles tak mengecewakan
Penginapan : Sebab kami satu kumpulan 9 orang, semua tempat tinggal ialah melalui AirBNB. Aku lagi suka Airbnb berbanding hotel. Lain orang lain citarasa.
Salah satu rumah AirBnb
Pengangkutan : Transit antara negara aku guna Kapal terbang, Bas, Train dan Pandu sendiri. Tengok yang mana murah, dan kena dengan waktu. Aku guna GoEuro.com.
Sewa Kereta
Benda-benda lain :

Duit tukar siap-siap Euro. Dekat Swistzerland majoriti kedai dapat guna Euro.
Sila bawa Universel Adapter dengan extension sekali ye.
Makanan yang paling penting, kami beli satu beg khas untuk makanan sahaja, dalam ini segala jenis makanan hangkut naik, rice cooker pon. Huhu
Portable Wifi Pocket, benda wajib kena bawa, senang nak update apa-apa dekat sini. Nak guna google maps ke, apa-apa sahaja. Aku ambil dengan syarikat wifibaby.
Pastikan ada gruop whatsapp, mudah nak update dalam ini sesama kami. Share gambar, itinerary, bording pass.

Tuesday, 26 December 2017

EURO TRIP (Part 0)

Assalamualakum dan salam sejahtera,

Bertemu kembali kita di sini, kali ini aku nak menceritakan trip family ke Euro. Trip ini bermula 25/11/2017 dan berakhir 8/12/2017. Kali ini trip 9 orang, satu family, tiada orang luar.

Negara yang kami pergi ialah Perancis, Belgium, Sepanyol, Portugal dan Swistzerland.

Ini antara gambar-gambar di sana, untuk next posting aku akan cerita satu demi satu.


























Jumpa next posting...