Saturday, 15 September 2018

Ke TAIWAN kita!! (Part Akhir)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Akhirnya part terakhir cerita perjalanan aku ke bumi Taipei, Taiwan ini.
SYS memorial hall dengan berlatarkan Taipei101

Hari ke empat (2/7/2018, Isnin)

Hari ke-4 ini tujuan aku dan isteri ialah ke Hualien, salah satu provinsi di Taiwan, ke selatan tapi tidaklah jauh pun dari Taipei hanya 2 jam 30 minit sahaja dengan train. Untuk ke sini, pelbagai cara boleh sampai ke sini sama ada dengan train, bas, private guide atau pandu sendiri ke sini. Apa yang special sangat di sini ialah semestinya pemandangan yang sangat cantik di TOROKO NATIONAL PARK (Toroko Gorge).
TOROKO
Aku ke sini dengan menaiki train, sila beli online untuk tidak kecewa di kaunter tiket jika beli on the spot. Aku amik tiket dari Taipei main station dan berhenti di Xincheng station, other option boleh juga berhenti di Hualien station. Untuk option  lebih murah lagi boleh ambil combo tiket dengan menaiki bas dari Taipei berhenti di Luodong station dan dari Luodong ke Hualien atau Xincheng. Tepuk dada tanya selera. Hehe
Train ke Xincheng
Xincheng station

Xincheng Station
Jadi setelah sampai di Xincheng atau Hualien station, untuk bergerak ke Toroko boleh explore dengan bus yang disediakan, ada 2 jenis bas iaitu route no 1133A atau 302, laluan lebih kurang sama tapi oleh syarikat bas yang berbeza. Ada yang tawarkan one day pass, tapi jika kita beli one day pass untuk syarikat ini, tidak boleh naik bas untuk yang satu lagi, jadi cadangan nya guna saja GO CARD, yang mana bas sampai dulu naik yang tu.
Papan tanda tempat yang menarik di Toroko
Dah tahu cara nya, let's explore Toroko. Di sini kita boleh lihat suasana hijau dengan aliran-aliran sungai dan lereng-lereng bukit yang sangat menarik. Di Toroko ini banyak trek-trek yang kita boleh jajah cuma sempat atau tak sahaja dan tengok juga tahap stamina masing-masing. Ada sesetengah trail kena request sepecial permit jika nak explore. Antara-antara tempat yang menarik yang biasanya pelancong buat day trip ialah Shakadang trail, Eternal Spring Shrine trail, Buluowan area, Baiyang waterfall, Kinhua Pond trail dan Swallow Grotto.

Shakadang trail area




Jambatan gantung


Swallow grotto

Jambatan gantung


Lepas habis explore toroko (tak explore mana pon, 2-3 tempat saja sempat cover), terus kami balik ke Taipei, solat di surau yang disediakan di Taipei main station dan naik mrt ke Sat Yut Sen station, tujuan ialah ke kedai ice monsters.
Naik kereta api pulang ke Taipei

Berhenti Loudang station untuk naik Bas

Stesen bas

Contoh tiket COMBO
Makan ABC versi taiwan. Alhamdulillah sedap sangat, dia punya ice gebu sangat. Yang tak tahan nya lepas makan ABC, pergi makan Taiwan beef noodle pula. Hahahaha. Eh! sebelum itu kami lepak di Sat Yut Sen memorial hall kejap. Selepas itu balik bilik tidur.
Ice monster


Halal certification

Menyelerakan

Hari ke lima(3/7/2018, selasa)

Hari terakhir di Taiwan sebelum berangkat pulang ke Malaysia jam 3.10 petang, selepas check out menuju ke Taipei main station untuk letak beg di locker dan amik mrt ke stesen chiang kai shek untuk melawat Chiang Kai Shek memorial hall. CKS ini merupakan bekas presiden Taiwan dulu, seorang yang sangat berpengaruh.
CKS statue

CKS memorial hall

Sekitar CKS

CKS memorial Hall, ada guard dalam ni.
Guard
CKS memorial boleh tahan besar nya dan ramai remaja-remaja Taiwan di sini, kebanyakkan mereka buat latihan pancaragam dan menari. Selepas pusing area sini untuk terakhir kali nya singgah untuk makan Taiwan beef noodle. Hahaha. Memang sedap la beef noodle Taiwan ini. Sangat-sangat berbaloi.
Taiwanese Beef Noddles



Selepas makan, ambil beg di main station dan amik aiport MRT line ke Taoyuan International Airport. (dapat token free dari Matta Fair).

Taiwan sangat-sangat berbaloi untuk dilawati, rugi hanya 5 hari di sini, rasa sekejap sahaja. Sekian terima kasih kepada yang sudi membaca.

Next...

Friday, 24 August 2018

Ke TAIWAN kita!! (Part 3)

Assalamulaikum dan Selamat Sejahtera

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA KEPADA SEMUA!!!

Queen's Head, Yehliu Geopark

Hari ke Tiga (01/07/2018 Ahad)

Subuh di Taipei agak awal waktu aku pergi hari tu, jadi pukul 5.30 pagi dah terang benderang, best sebenarnya cerah awal ini kita nak bergerak awal pon mudah. hehe. Untuk hari ini, aku dan isteri akan ke Yehliu geopark, di utara Taipei sebab utama ialah untuk lihat batu-batuan. Bukan batu biasa ya, batu batuan unik yang membentuk objek-objek disebakan alam semulajadi (hakisan angin dan air).

Bagaimana nak ke sini, banyak cara nya, tapi aku pergi dengan Bas, caranya ambil bas di Taipei main station. Sampai di stesen Taipei main ikut pandu arah ke Terminal bas, insyaAllah tidak sesat dan pergi ke terminal bas KuoKuang cari bas number 1518. Tak payah beli tiket di kounter, boleh beli dengan driver bas atau guna je Go card. Tambang dalam 96 ntd. Perjalanan lebih kurang satu jam setengah dan bas akan drop kita di tepi jalan utama dan dari sini kena menapak lebih kurang 10 minit untuk ke pintu masuk Yehliu geopark ini. Waktu operasi bermula 8pagi hingga 5 petang dengan tiket bayaran sebanyak 80 ntd.
Jalan laluan ke Yehliu

Akan lalu sekolah
Formasi-formasi batuan di sini

Dah sampai
Tiket masuk sini


Dah mula nampai batu batuan



Queens's head
Entah bentuk apa ni

Kawasan yehliu ini boleh tahan besarnya dan dibahagikan kepada 3 bahagian dan setiap bahagian dia ada tarikan tersendiri. Di setiap bahagian beberapa formasi batu-batuan kita boleh tengok dan boleh agak batuan itu berbentuk apa. Pelbagai objek batuan terbentuk di sini, dan yang paling popular ialah Queen's head. Selain itu ada juga yang berbentuk lilin, tapak kuda, gajah dan pelbagai lagi. Cuaca waktu aku pergi hari tu memang terik dan agak berangin.

Selepas berpeluh sakan di sini, ambil bas patah balik ke Taipei dah tidak larat nak singgah ke tempat lain. Biasanya dari sini ada orang pergi ke shifen, jiufen atau ke keelung. Destinasi seterusnya ialah lunch di Chicken Masters di area gongguan stesen. Alhamdulillah dapat juga makan kedai ayam goreng yang halal di sini sebagimana yang kita tahu ayam goreng di Taipei memang popular. Lepas makan dekat sini, aku naik bas ke hero negara Taiwan iaitu Taipei 101. Tujuan ke sini ialah untuk tengok dengan lebih dekat ikon negara Taiwan ini yang pernah jadi bangunan tetinggi di dunia.

Lagipun aku sudah beli tiket observatory dari website klook sebelum ke sini. Lagi murah dari walk in tiket. Tiket ini membolehkan kita naik ke obervatory di tingkat 89 dan dapat naik ke tingkat 91 di mana boleh keluar dari bangunan(outdoor). Lawa pemandangan bandar Taipei dari atas Taipei 101. Untuk yang kaki shopping di aras bawah bangunan ada shopping complex, cakap la jenama apa aku rasa boleh dijumpai di sini. Ada duit kira jalan. Hahaha.
Taipei 101

Masuk sini jumpa mall dulu

Kedai-kedai dalam mall



Dah sampai

Waktu malam lawa

Lampu-lampu
Selfie dari tingkat 89


Lepas satu hari berjalan sakan, masa untuk balik ke bilik rehat-rehat sebab esoknya nak ke Hualien pula, province yang jauh sikit so kena bangun awal.