Tuesday, 14 November 2017

Melancong ke Dhaka, Bangladesh (Part 1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera, sebelum aku lupa, di sini aku sambung cerita aku bertiga jalan-jalan di Dhaka, Bangladesh.
Berkibar~~

Hari Pertama 18/10/2017 (Rabu)

Hari yang dijanjikan, aku dan ayih (anak buah) sampai semalam lagi, kami naik penerbangan dari Kota Bharu ke KLIA2, dan bermalam di Tune Hotel KLIA2, wife aku tunggu kita orang dari sini. Selepas sarapan pagi, wife hantar kami ke KLIA, sebab penerbangan Malindo OD 164 berlepas dari KLIA. Payek dah sampai dulu di sini, jadi lengkaplah kami bertiga penyokong hoki setia Malaysia ke Dhaka, Bangladesh.
OD 164
Penerbangan Malindo on time, macam biasa aku memang puas hati naik Malindo ke mana-mana destinasi lebih-lebih lagi ke luar Negara. Makanan sedap, ruang kaki selesa untuk orang tinggi macam aku ini, flight entertainment memuaskan. Puji mengunung aku untuk Malindo Airlines ini.haha. Penerbangan ke Dhaka lebih kurang 3 jam 30 minit dan waktu di Bangladesh ialah lewat 2 jam dari waktu Malaysia. Sempat juga berkenalan dengan Mr.Syeikh, dimana dia ada bisnes di Malaysia, selalu ulang-alik Malaysia-Bangladesh, dia sempat lagi tawarkan diri nak bawakan kita jalan-jalan sekitar Dhaka pada ke esokannya. Ragu-ragu juga kita orang ini sebenarnya. Nanti aku akan cerita lebih lanjut di entry seterusnya.

Hazrat Shajalal International aiport dia tak gah macam aiport KLIA kita, kecil sahaja tetapi lengkap. Urusan di imigresen dia juga cepat. Kejap sahaja dah berada di luar. Sempat juga tukar duit Bangladesh Taka di sini, dan yang menariknya tukar Taka di sini lagi untung berbanding tukar di Malaysia. Untuk 2 hari yang pertama kami stay di Hotel 71 area Purana Pultan, pilih hotel ini sebab dekat dengan stadium Hoki Mualana Bashani, dimana kawasan ini diluar kawasan dari kawasan elit Dhaka seperti Gulshan area.
Turun dari kapal terbang, ada shuttle bas ke terminal

Dalam terminal

Dari luar
Dah buat penempahan awal untuk airport transfer dari pihak hotel 71, janji nak tunggu kita orang pegang placement kad dekat ketibaan, sekali keluar habuk pon tiada, nasib baik ada simpan number orang yang bertanggungjawab nak ambil kami dari sini. Terpaksa la beli Sim Kad tempatan di sini, nak telefon orang tu punya pasal, sebab pesan Mr.Syeikh beli simkad di airport mahal berbanding dekat luar.

Dekat sejam juga la kami menunggu di airport, baru la van dari Hotel 71 sampai. Cilakak, dah la game Malaysia dengan Pakistan jam 3 petang. Lepas itu, sejam juga dari airport baru sampai di hotel, jalan jangan cakap la memang jem teruk dekat sini, hon sana sini kalah bunyi hon di Vietnam. Udara dia agak kotor, persekitaran juga agak kotor, sampah merata-rata. (Kutuk negara orang, tak baik, haha).Tapi sebenarnya pengalaman baru untuk kami bertiga.


Plug di Bangladesh, tidak perlu bimbang
Urusan check in juga berjalan dengan lancar, bilik besar sangat untuk 3 orang. Letak sahaja beg, terus kami jalan kaki ke stadium, tidak sempat nak rebahkan badan rehatkan diri. lebih kurang dalam 15 minit jalan kaki, kami tiba di stadium. Masuk tengok percuma sahaja, nak masuk ke dalam stadium kena scan badan bagai, security dia agak ketat. Alhamdulillah Malaysia menang 3-2 dengan Pakistan. Puas hati betul.
Bilik hotel

Katil single

Katil Double

Menang!!!
Berdekatan stadium, terletal Baitul Mukarram National Mosque Bangladesh, memang besar masjid ini. Umat solat jemaah di sini masyaAllah memang ramai, penuh dengan jemaah tapi satu sahaja yang mencacatkan di sini persekitaran dia kotor, sampah merata-rata, tandas dia bau hancing. Satu lagi yang aku perhatikan dekat Dhaka ini, jemaah masuk masjid majoriti akan bawa selipar/kasut masuk sekali, mungkin takut dicuri mungkin.
Persekitaran Masjid

Pelbagai kekacang
Selepas itu, perut kami mula berkeroncong, minta di isi mungkin, misi kami kali ini mencari makanan tempatan untuk di rasa. Pusing nya pusing terjumpa KFC terlebih dahulu, haha. Saja singgah, tengok kot-kot ada menu yang tiada di Malaysia, ternyata ada ayam bakar di KFC Bangladesh, apa lagi terus beli. Crusher dekat sini pon masih ada lagi. Masih tak puas hati, misi mencari makanan diteruskan, sebenarnya banyak je sebenarnya kedai-kedai tepi jalan, tetapi kebersihan diragukan, hari pertama pula tu, tak pasal dapat cirit-birit.
Rare kan, plastic bag KFC
Terjumpa restoren yang agak besar sedikit, pintu tertutup rapat, kedai berhawa dingin. Apa lagi, kami terjah masuk ke restoren ini, buka je pintu, semua orang pandang kami, macam tidak pernah nampak pelancong asing dekat sini.haha. Salah seorang pelayan restoren menyapa kami, dan menunjukkan tempat untuk kami bertiga duduk. Menu dalam BI diberikan, tetapi banyak makanan yang ditulis kami tidak faham masakan apa itu. Yang faham nya, beriani, beef, lamb, eggs, nan. Hahaha
Aku pesan roti dengan kambing dhal manakala payek pesan nasi beriani ayam. Alhamdulillah makanan dia sedap sangat. Dhal dia lain rasa dengan dhal dekat sini, nasi beriani dia pun warna putih. Harga berpatutan sangat dengan apa yang kami makan. Lepas makan, terus masuk bilik dan tidur. Subuh di sini 4.15 pagi, awalnya. Bimbang takut terbabas. Haha
Chicken Beriyani

Mutton Dhal

Chicken Nan


Bersambung...



Wednesday, 8 November 2017

Visa ke BANGLADESH

Visa ke Bangladesh

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Maaf la ya, sudah lama tidak kemaskini apa-apa dekat blog ini(macam la ada orang baca blog aku ini,hahaha). Seperti yang aku post kan pada entry yang lepas, aku ada beli tiket penerbangan pada waktu matta fair bulan September hari tu. Ke mana aku beli ialah penerbangan ke DHAKA, Bangladesh. Ye, Bangladesh.

Kenapa ke Dhaka, tempat yang jarang orang nak pergi melainkan ada misi kemanusian(Rohingya). Aku ke sini sebenarnya untuk tengok Asian Hockey Cup 2017 yang berlangsung di Dhaka, Bangladesh. Peminat setia Hoki Malaysia katakan. Aku pergi bukan berseorangan, tetapi bersama kawan aku(Payek) dan anak buah aku seorang(ayih). Semua minat hoki.

Tidak sangka pula nak ke Bangladesh ini memerlukan Visa, seriously tidak tahu, logic la kan orang Bangla ke sini kena perlu buat visa, mesti la kita orang Malaysia ke sina juga dikenakan Visa. Visa ke sini adalah visa yang paling susah aku pernah buat, rumit nya berbanding Visa ke Jepun(sebelum free visa untuk warga Malaysia), visa Umrah dan visa Australia. 2-3 kali juga pergi kedutaan Bangladesh di KL baru dapat visa ke sini.

Dekat sini aku kongsikan bagaimana nak buat Visa ke Bangladesh:
  1. Kena isi online boring permohonan Visa ke Bangladesh di laman web, dah siap isi boring kena print out dan kepilkan beberapa dokumen-dokumen lain yang diperlukan.
  2. Gambar Visa passport 3 keping, background biru
  3. Visa fee sebanyak RM41, kena buat payment di Maybank, tidak boleh online, kena buat manual.
  4. Invitation letter dari Bangladesh (dalam kes ini aku guna lecturer aku orang Bangladesh- pastikan copy ID/passport dia kepil sekali).
  5. Guarantee letter dari pejabat kerja kita, jika pelajar kena minta di pejabat sekolah/HEP.
  6. Nak bagi gagah lagi- kepil sekali flight ticket dan voucher hotel.
  7. Kepil semua sekali dan hantar ke kedutaan Bangladesh di Jalan Genting Klang, KL,sebelum pukul 1 tengah hari, dan visa akan siap dalam 3 hari bekerja, masa ambil visa dalam jam 4-5 petang.
Macam ini rupa VISA Bangladesh


Persedian ke Dhaka la yang aku rasa paling ringkas pernah aku buat, tiada itineary yang tetap sebab fokus utama nak tengok perlawanan hoki, so plan kali ini go and easy je, ikut flow orang kata. Hotel booking pon 2-3 hari baru buat sebelum pergi. Haha. Search tempat-tempat menarik di Dhaka pon, waktu tunggu flight nak take off.hehe.

Ketemu untuk entry berikutnya...

Sunday, 10 September 2017

NEXT DESTINATION!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!!

Lama benar dah tidak update dekat sini..Tiada trip, tiada la update dekat sini..haha

Baru-baru ini pergi Matta Fair di PWTC, memang acara wajib aku pergi dekat sini 2 kali setahun. Seperti biasa la pergi sini cari info mana yang patut, cari tiket mana yang patut, pergi amik free gift di booth-booth. Memang best!!!.

Jadi apa yang aku beli di sini pada kali ini,

1) Voucher hotel di M Boutiques di Ipoh
2) Tiket penerbangan dengan Malindo Air, destinasi?? Rahsia..hahah

Sekian saja nukilan dari aku, jumpa lagi next entry!!

Wednesday, 26 July 2017

Melancong ke Ho Chi Minh City (Trip Throwback)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Kali ini aku ingin berkongsi sedikit trip “Throwback” pada awal tahun ini, iaitu ke Ho chi Minh City. Trip kali ini aku pergi bersama kawan aku Payek, kawan baik sejak dari Sekolah Menengah lagi. Asal trip ini sebenarnya nak pergi berempat, semua nya satu kelas waktu sekolah, tapi apakan daya 2 orang lagi kawan aku tu, kerajaan Malaysia tak bagi dia orang keluar.haha. Faham-faham sendiri la.

Kenapa pilih Ho Chi Minh, sebab waktu tu MAS buat promosi dan nak buat short trip negara yang dekat dengan rakan-rakan sekolah.  Trip ini tak lama pun, 4 hari 3 malam. Cerita dekat sini pon ringkas-ringkas sahaja maklumlah dah lama trip ini.
Last guna passport ini..lepas 5 tahun berjasa..haha

Hari yang dijanjikan, kami bertemu di airport KLIA, flight MH766 ke HCM city dijadualkan berlepas pada pukul 5.10 petang.  Seperti biasa penerbangan dengan Malaysia Airlines berjalan dengan lancar dan kami tiba Thang So Nhat international airport pada pukul 6.05petang. Di sini masa  dia lewat satu jam dengan kita. Keluar dari Airport terus pergi tempat naik bas, landmark nya keluar airport amik kiri akan nampak kiosk Burger King, seberang jalan dan disitu boleh ambil bas ke downtown HCM city (Ben Thanh market).  Harga tiket yang dikenakan 20K dong untuk satu trip. Bas ini betul-betul akan berhenti di hentian bas dekat Ben Thanh market.
Flight MAS..Cukop muat2 je..

Atas bas ke Ben thanh

1st night di HCM city

Katanya sama ngan menara TM di Malaysia
Sepanjang di HCM city, tempat tinggal kami tempah melalui airbnb di area district 4, RM 236 untuk 3 malam untuk satu bilik. Host dia sangat sporting dan mudah nak minta tolong. Nak ke sini lebih kurang 10 minit jalan kaki dari ben thanh market. Dok sini luar kawasan tourist dan lebih kepada suasana local Vietnam.

Malam tu juga kami keluar kejap ke ben thanh market dan area kawasan malam sekitar ben thanh market. Tidak beli apa-apa pun just pusing-pusing survey harga dulu. Malam itu kami makan malam di Halal Amin. Ya Allah sedap nya pho daging.haha. Memang recommended la makan di sini. Harga pun sangat-sangat berpatutan. Kami juga menempah pakej ke Mekong river cruise dengan anak tokey Halal Amin tu, kak Sakinah untuk ke esok kan hari nya.
Pho daging dekat halal amin,,Sedapnya

Plus kopi kaw..terus ke syurga rasa

Hari ke-2 kami di sini, seawal 8 pagi lagi telah terpacak di depan kedai Halal Amin nak ke Mekong River Cruise. 8 orang semua nya termasuk kami. Pengangkutan yang digunakan ialah van. Sepanjang perjalanan tour guide akan bercerita sedikit pasal HCM city dan tempat yang nak kami tujui. Separuh perjalan van akan berhenti di satu tempat untuk pelancong-pelancong macam kami ini untuk ke tandas ke, minum air ke nak habiskan dong ke sebab dekat sini juga ada jual souvenier. Selepas itu, perjalanan di sambung semula ke Sungai Mekong.
Ni la van ke Mekong Cruise
 Sampai di jeti Sungai Mekong , kami naik bot pula untuk meneruskan misi menyusuri Sungai Mekong ni. Destinasi pertama ialah kilang membuat gula-gula kelapa, di sini kita diajar bagaimana gula-gula dari kelapa ini diproses. Banyak tester diberi disini so perut kenyang, haha. Lepas itu, dari sini kami naik kereta kuda dalam 10 minit, jalan-jalan pusing kampong sampai la ke satu jeti kecil.
Dari sini naik pula sampan yang dikayuh oleh makcik-makcik, kali ini menyusuri sungai kecil untuk ke bot besar yang tinggal di kilang gula-gula tadi. Walapon makcik ni dah dibayar, tapi tetap minta tips dari kita orang. Takpe la niat sedekah.haha. 
Bot yang bawa sepanjang cruise ni

Naik kereta kuda

Naik perahu kecil yang guna tenaga kayuhan makcik2
Naik je bot, dapat buah kelapa sebiji seorang untuk lepaskan dahaga dan perjalanan diteruskan untuk makan tengah hari di restoren halal yang terdekat. Alhamdulillah sedap juga makanan di sini, nak solat pon boleh disini, pihak restoren ada sediakan surau. Dari restoren ini kami berjalan kaki pula sekitar ini untuk singgah kedai buah-buahan. Di sini kami pula dihidangkan dengan potongan pelbagai jenis buah-buahan sambil mereka memperdengarkan lagu rakyat mereka. Sekali lagi disini mereka akan minta tips, hahhaha. Dok sini jangan harap nak lepas dari tips mengetips ni.hahaha.
Nah air nyo!!

ngan ular

Dijamu buah-buahan tempatan

Orkestra dah start
Lepas itu, kami naik balik atas bot pergi ke destimasi terakhir iaitu ke tempat pembiakan lebah pula. Di sini macam biasa la, kita boleh tengok koloni-koloni lebah, nak rasa madu fresh malah nak pegang ular sawa pon boleh. Disini merupakan tempat terakhir untuk trip cruise Sungai Mekong ini dan dari sini kami naik bot kembali dan patah balik ke jeti yang mula-mula sampai tadi. Lepas itu, perjalanan balik ke HCM city dengan menggunakan van yang sama.

Yen and Lebah
Sampai di HCM city terus balik ke rumah, rehat kejap letih katanya.haha.  Sampai rumah, si Antonio host rumah airbnb bagi simkad, dah request awal-awal dengan dia pasal simkad ini. Request juga dengan dia nak sewa motorsikal untuk baki hari di sini, so perjalanan kami lepas ini banyak guna motor untuk jalan-jalan. Best bawa motor di HCM ini, pengalaman yang baru, faham-faham sendiri la banyak mana motor di bandar ini, hon sana-sini, menyelit sana-sini. Haha. 

Dah dapat motor, apa lagi, destinasi pertama kita orang pergi solat maghrib di Masjid Musulman, Alhamdulillah dapat berjemaah di sini. Lepas solat, kami pergi ke Lotte mart,lepak dekat sini sama naik dengan orang local. Haha. Malam itu sempat juga tengok cinema di mall itu. Lepas layan movie terus ke Malaysian street, makan malam di Musa restoren. Lepas itu, pusing-pusing area ben thanh kejap dan balik ke rumah. Esok pagi dah amik pakej dengan bismillah travel untuk ke chu chi tunnel pula.
Naik moto!!

Pergi Lotte mart..Bukan korea je ada benda ni

Springroll di vietnam, xleh sebut popia nanti kena claim

Yek and Moto

Post Office

HCM statue, popular dia ni
Keesokannya, awal pagi dah tercegat di bismillah travel agency untuk ke chu chi tunnel. Naik van juga kali ini, lupa pula berapa lama perjalanan ke sini, tengok-tengok dah sampai di chu chi tunnel. Aku kalau pasal sejarah ini, memang feveret la, memang lawatan kali ini bagi aku antara lawatan yang sangat menarik la. Lebih-lebih lagi dapar merasa terowong yang sempit itu. BEST. Banyak juga info yang dapat hasil lawatan ke sini. Selepas habis lawatan, van akan terus balik ke HCM city.






* Tak nak komen lebih pasal Vietnam War ni, kena baca kedua-dua belah pihak baru kita boleh buat pertimbangan,hehe

Sampai je di HCM city, kami makan tengah hari di Halal amin dan lepas itu kami balik bilik untuk berehat. Lepas solat maghrib, kami keluar dengan motor ke hard rock cafĂ© dulu. Sembat apa yang patot dekat sini. Haha. Lepas itu kami pergi shopping  di sekitar pasar malam dan Malaysian street. Ada la beli beberapa barang untuk keguanaan sendiri dan bagi dekat orang. Lepas itu kami lepak kejap di area post office area sebelum pulang, di sini juga ada Ho chi Minh statue dan dataran untuk penduduk tempatan lepak dan santai di sini.
HRC HCM city

Gereja



Jumpa artis, local yang fluent Bahasa Malaysia

Hari last di sini, dalam jam 8 pagi dah keluar nak menuju ke war remnant museum. Sampai di sini, banyak betul info pasal peperangan yang dipamerkan di sini, bermula perang dengan perancis sehingga lah perang dengan Amerika. Memang best dekat sini, history lover you can not miss this place. RECOMMENDED. Haha. Dalam 2 jam juga la aku habis dekat sini. Puas hati rasanya. Lepas itu, kami balik semula ke ben thanh market untuk last minute shopping katanya. Aku layankan je kawan aku ni, dia nak beli kain meter untuk majlis perkahwinan adik dia nanti.
War remnant museum

Please Jollibee come to Malaysia
Nak jadikan cerita waktu tengah syok mencari kain tu, kawan aku baru perasan yang passpot nya telah hilang. Memang mengelabah habis la waktu tu, dah la flight balik ke Malaysia petang tu dah. Yang dia ingat last dia tengok passport tu di War Museum tadi, tanpa fikir panjang terus la kami ke War Museum tadi, Alhamdulillah ada hamba Allah yang terjumpa passport dia dan serahkan kepada guard di situ. Fuhh, boleh tarik nafas lega dan boleh teruskan misi mencari kain.haha.


Lepas diyakini semua barang yang mahu dibeli sudah dibeli, terus balik ke rumah untuk kemas-kemas. Lepas urusan check out, kami tempah grab car untuk ke airport. Lepas urusan check in semua, sempat juga kami mengopi di Highlander coffee dekat situ, nak habiskan dong yang masih ada. Tepat jam 6.55 pm, flight MH767 dari Thang So Nhat selamat berlepas dan tiba di KLIA jam 9.50pm. Alhamdulillah selamat perjalanan pergi dan balik untuk trip kami kali ini.
Pak cik ni la bagi sewa moto dia

Last ngopi

Di Tan SOn Nhat airport HCM city

KLIA, Malaysia