Monday, 14 January 2019

Visa ke India

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Untuk entry kali ini aku akan menceritakan pengalaman aku dan isteri ke India pula pada bulan 12 tahun lepas. Aku pergi dari 7/12 hingga 14/12. Secara jujur nya, memang tidak pernah terlintas untuk aku nak ke sini, sebab kita banyak di dedahkan tentang keburukan negara ini. Dengan scam nya la dengan kotor nya, tapi dalam masa yang sama kita semua suka tengok filem Bollywood. Haha.

Namaste India
Salah satu lagi sebab aku tidak berminat ke negara ini disebabkan sebagai rakyat Malaysia kita diperlukan VISA untuk masuk ke sini. Jadi, di sini aku nak berkongsi cara macam mana nak buat Visa India.

Untuk Visa ke India, kita diberi dua pilihan sama ada untuk buat Visa On Arrival(E-Visa) atau buat siap-siap di sini. Ada pro dan kontra nya. Aku memilih untuk buat Visa di sini disebabkan airport yang aku tiba iaitu Bhubaneswar airport tidak menawarkan perkhidmatan E-Visa ini. Nak ke taknak kena buat di sini juga. Aku buat Visa di Kuala Lumpur yang dikendalikan IVS global services. Ada 8 lagi tempat untuk buat Visa di serata Malaysia. Boleh tekan sini http://www.indiavisa.com.my/index1.php untuk maklumat lebih lanjut.

Langkah satu persatu untuk membuat VISA INDIA

1) Pergi buat gambar Visa India, yang diminta 2 keping sahaja, ambil lebih tidak salah pun. Size dia 2inch X 2inchi dengan latar belakang warna PUTIH. Minta soft copy dengan tuan kedai sebab nak kena upload dalam website nanti.

2inch x 2inch
2) Buka website https://indianvisaonline.gov.in/visa/Registration untuk isi borang secara online. Isi satu persatu data yang diminta dan tolong jangan menipu atau agak-agak. Buat Multiple entry untuk durasi 1 tahun. aku buat untuk 6 bulan pada asalnya, tapi kena reject mentah-mentah di centre.

3) Sudah siap isi, sila print out borang tu, untuk dibawa ke centre bersama-sama
- Salinan passport
- Salinan IC
- 2 keping gambar
- Salinan tiket penerbangan pergi dan balik
( Jika form yang kita isi salah ke apa, kena bayar denda RM20 untuk upah dia orang isikan, jika nak jimat sila isi balik dan reprint form tu)

4) Sila BAYAR VISA FEE iaitu RM 462.56 dan tunggu 3 hari bekerja untuk dapatkan visa. Bapak mahal
Sila simpan resit yang diberi
* Tidak boleh kirim orang lain buat Visa kita sebab dia kena cop biometrik jari kita
* Waktu Pick Up Visa kita, orang lain boleh wakilkan dengan syarat resit pembayaran kita itu dibawa sekali
* Nak buat Visa hari Isnin ke Jumaat dari jam 9 pagi hingga ke 2 petang, waktu pick up dia akan bagitahu kita siap-siap biasanya petang, lepas jam 4 petang.

5) Dah dapat Visa, boleh tersenyum lebar dan Enjoy INDIA.
Jom ke INDIA
Terima kasih kerana membaca, jumpa untuk next entry.

Friday, 11 January 2019

Jalan-jalan di Phuket

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Selamat Tahun Baru 2019 semua, maaf ye sudah lama tidak update dekat blog ini. Busy campur malas. Hahah. Ada beberapa tempat aku pergi lepas Sukan Asia di Jakarta cuma tidak sempat nak update di sini. Moga tahun baru ini aku lebih bersemangat.

Untuk entry kali ini, aku akan berkongsi pengalaman percutian aku dan isteri ke Phuket, Thailand. Mungkin sudah ramai blogger yang telah berkongsi tentang phuket ini, tapi lain orang lain pengalamannya. Jadi pembaca boleh amik sikit sebanyak untuk dijadikan panduan ke sini nanti.

Untuk percutian kali ini, boleh dikatakan agak tiba-tiba juga sebenarnya, sebulan belum terbang baru aku beli tiket penerbangan ke sini. Penerbangan aku kali ini menaiki pesawat Airasia, pergi pada 08/11/2018 dan pulang pada 11/11/2018. Tak lama pun. Satu-satunya persediaan aku sebelum ke sini hanya tempah penginapan di sana, Yang lain aku fikir ketika di sana. Bath pon aku tukar di sana, ada bawa sedikit baki bath pada trip chiang mai yang lepas.

Penginapan aku di sana, semestinya airbnb menjadi pilihan. Aku menginap di area Kathu, Kathu ini di antara tengah-tengah Phuket Town dan Patong Beach, jadi bagi aku agak strategik sebenarnya. Yang paling best owner airbnb ni sediakan scooter untuk tetamu yang menginap, jadi jimat dah duit untuk sewa scooter. Studio dia pon cantik dan harga pun berbaloi-baloi.

Airbnb Studio Type di Kathu

Sofa empuk sambil tengok cerita siam


Full set Kitchen
Pertama kali sampai di Aiport, mesti kena dapatkan local sim kad di sana, tidak mahal pun lebih kurang 200 bath untuk unlimited internet selama 7 hari. Dah dapat connection di sana mudah la kita untuk contact, search ke apa. Nak boooking Grab car pon mudah. Untuk makluman semua, Grab car di sana rate dia lagi mahal dengan kita. Untuk murah dari ariport ke are seperti Patong, Kathu semua boleh naik minivan (sharing) dalam 100 ke 150 bath. Airport bas untuk ke Phuket town pon ada, maksimum fare 100 bath.

Antara area tempat menarik di Phuket island yang aku dan isteri sempat pergi ialah :

1) Phuket town : Bandar lama dia, cantik dan bersih, banyak binaan-binaan lama lebih kurang bandar bentong, Pahang pun ada. Mudah cari kedai makan halal area sini
Phuket Old Town


2) Patong beach : Tempat wajib orang pergi bila di sini. Tourist attraction bole jadi liar pada malam dekat sini(area Bangla Road). Mall Jucyeclon, Hard Rock cafe ada di sini. Nak tukar Bath pon rate di sini lagi berbaloi.
Patong beach - Pantai tersohor di sini



HR di Patong
3) Rang Hill : Salah satu view yang banyak di sekitar Phuket. Biasa-biasa saja bagi aku dari atas sini.
Rang Hill

Pemandangan dari atas


4) Phi-phi Island Tour : Aku amik dengan Gembira Tours and Travel, Full board halal trip dalam 1200bath. Komen, lawa lagi island dekat Malaysia lagi. Hehe
Guna speedboat macam ini


Dekat Phi-Phi island

5) Weekend night market : Best!! Sebab dapat makan macam2 di sini. Banyak vendor Halal, jangan bimbang.
Weekend Market

Cucuk-cucuk


Seafood


Donut


Sup daging ngan Pulut Mangga

6) Phuket central Festival : Mungkin shopping mall paling besar di Thailand, New and Old wing. Dekat food court dia ada makanan Halal, booth air Cha Tra Mue pon ada dekat sini. Surau pon selesa.
Last Meal di Phuket Sentral

7) Beberapa masjid di sini, di sini banyak masjid dan surau jangan bimbang. Mudah untuk menjalankan kewajipan sebaga orang islam.

Antara tempat makan yang aku singgah di Phuket :

1) Roti Choufa Phuket : Area Choufa Road, breakfast yang simple dan sangat sedap. Roti dengan gulai ikan dia sedapnya!!
Pulut ayam, Nasi komok ngan roti canai ikan gulai

2) Makan Buffet Halal Phuket : Area Kathu, 199 bath makan sampai kenyang tidak termasuk air. Yang ni berbaloi-baloi, SILA PERGI!!
Makan Buffet

Aneka Seafood

Lauk Pauk




3) Old Phuket : Lupa nama kedai apa, tapi kedai dia betul laluan main attraction old phuket city. Breakfast di sini. Alhamdulilllah Sedap
Nasi dengan kari hijaudan asam ikan

Teh Ais

4) The Food Phuket : Betul depan umah apartment aku di kathu area. Nasi campur dia sedap dengan teh ais dia. Pergh!!

5) Aku ada singgah satu kedai kecil tepi jalan, sedap dan murah makanan dia. Tomyam putih dengan pad thai, terbaik. Tuan kedai ada bagi business card dia, tapi semua tulisan dalam Thailand, tidak pandai nak baca. Huhu
Tom Yum Putih

Phad Thai

By the way, KFC di Phuket juga halal, aku tak try tapi tanya beberapa orang local muslim kawasan sini cakap KFC di Phuket Halal, jangan ragu-ragu cakapnya. Aku search online pun Chairman Muslim sini cakap halal.

Pendek sahaja entry untuk Phuket, sraight to the point. Semoga berjumpa lagi untuk entry seterusnya. Terima Kasih kerana sudi membaca.


Saturday, 10 November 2018

Business Class KLM Airlines review.

Asslamualaikum dan salam sejahtera

Untuk posting kali ini, aku ingin membuat review tentang kelas perniagaan (Business Class) untuk KLM airlines dari Jakarta ke Kuala Lumpur yang aku naik baru-baru ini waktu pergi tonton Sukan Asia Jakarta.

Aku beli untuk satu hala sahaja dari Soekarno Hatta Terminal ke Kuala Lumpur International Airport, tiket harga RM680 dan aku beli terus dari webiste KLM airlines. Penerbangan KLM ini sebenarnya dari Jakarta ke Amsterdam, Belanda dan flight akan layover kejap di KLIA untuk ambil  penumpang dari sini.

Penerbangan KLM ini menggunakan pesawat boeing 777-200, kod KL0810 berlepas pada 7.25 pm dan dijangka tiba di KLIA pada 10.30 pm. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam sahaja, boleh la merasai juga naik business class KLM walaupun sekejap sahaja. Hehehe. Untuk lounge KLM tumpang garuda airlines lounge, So, aku datang awal untuk enjoy lounge Garuda ailines di Terminal 3. Urusan check in di kaunter juga berjalan dengan lancar.
Front desk
Komen dari segi Garuda lounge, bagi aku cantik, sebab semuanya barang baru kan. Dari segi makanan, tak banyak pilihan yang disediakan dan yang paling aku suka dia ada kerusi mengurut ala-ala Ogawa dekat sini. Bilik wayang juga ada dekat sini. Tandas dalam lounge jauh sikit nak kena jalan.
Ruang legar

Kerusi urut kaki

Bilik TV

Ruang makanan


Boarding process berjalan dengan lancar, kelebihan kelas business akan diberi keutaamaan untuk masuk pesawat. Masuk dalam pesawat, terpegun dengan kecantikan pesawat boeng 777, sangat besar dan selesa. Konfigurasi tempat duduk dalam kelas business ialah 2-2-2 dan yang paling bestnya kerusi boleh flat bed. Setiap penumpang juga diberi amenities kit yang diletak dalam pouch bag.
2-2-2

Flat bad

Tempat caj

Kaki boleh melunjur
Dari segi makanan, inspired by Farah Quinn dan dia merupakan antara chef selebriti di Indonesia, dari segi rasa aku rasa biasa-biasa sahaja. IFE memang terbaik, sarat dengan cerita tetapi tidak sempat sebenarnya nak habiskan satu movie pun. Haha. Layanan anak kapal pula, OK sahaja, dia orang pun tidak sempat mana nak melayan satu-satu sebab penerbangan yang sangat cepat dan dia orang nak kena pula prepare untuk penerbangan seterusnya ke Amsterdam. Overall, memang aku berpuas hati dengan KLM airlines ini.
Pouch bag



Menu

Dinner malam tu

Semoga boleh naik KLM lagi

Next destinasi...